MIXERS, VERLENGSLANGEN & VLOTTERS
Het gebruik van en het aantal benodigde mixers, verlengslangen en vlotters is afhankelijk van een aantal factoren, die we hieronder zullen uiteenzetten. Standaard wordt er 1 mixer per lijmpatroon meegeleverd, pure epoxy lijmpatronen (IM PURE ETA 1 & IM PURE EX ETA 1) zijn daarbij ook voorzien van 200mm verlengslang.
Gangbare productnamen
Mixer, mengtuit, wokkel, verlengslang, slang, pijpje, verlengbuis.
MIXERS
Bij sneldrogende mortels in combinatie met warme temperaturen kan de tijd tussen het verlijmen van één of enkele ankers groter zijn, dan de opgegeven geltijd toelaat (de tijd dat de mortel in de mixer nog vloeibaar is). Bij een langzaam drogende mortel (pure epoxy) speelt dit probleem in veel mindere mate. Een uitgeharde mixer zal dan vervangen moeten worden voor een nieuwe mixer. Bij doorlopend en seriematig verlijmen waarbij meerdere lijmkokers benodigd zijn, doet men er goed aan om elke nieuwe lijmpatroon te voorzien van een nieuwe mixer, in plaats van het verwisselen van een gebruikte mixer, om te voorkomen dat de eerste 2-3 kneepjes van een nieuw lijmpatroon niet goed gemixt meekomt, wat een probleem kan opleveren bij kleinere en/of ondiepe boorgaten.
VERLENGSLANGEN & VLOTTERS
Boorgaten tot 200mm diepte
Voor het verlijmen van boorgaten tot 200mm diepte volstaan de standaard met de lijmpatronen meegeleverde mixers > het boorgat van onderuit voor ca. 2/3 vullen.
Boorgaten tot 400mm diepte
Voor het verlijmen van boorgaten tot 400mm dient de mixer verlengt te worden met een 200mm verlengslang > het boorgat van onderuit voor ca. 2/3 vullen.
Boorgaten tot 1.200mm diepte
Bij het verlijmen van diepe boorgaten zal de mixer verlengd moeten worden met een flexibele verlengslang van 1 meter en worden voorzien van een passende vlotter. De uitdaging bij het verlijmen van ankers met grote inboordieptes is het voorkomen van luchtinsluiting in het boorgat en het injecteren van de juiste hoeveelheid mortel per boorgat. Door de verlengslang aan het uiteinde te voorzien van een passende vlotter (een iets kleinere diameter dan het boorgat), worden deze problemen ondervangen.
Wanneer de verlengslang & vlotter achterin het boorgat wordt geplaatst en de mortel wordt geïnjecteerd, dan zal de vlotter automatisch worden teruggedrukt uit het boorgat en het boorgat volledig worden gevuld, zonder luchtinsluiting. Tijdens inbrengen van het anker zal het anker dan volledig worden omsloten door de mortel, wat de belastbaarheid ten goede komt.
Door een markering (middels een stukje tape of stift) aan te brengen op de verlengslang (op 1/3 van de totale inboordiepte, gemeten vanaf de vlotterzijde) en de markering uit het boorgat komt, dan is het boorgat voor 2/3 gevuld, wat voldoende is voor een volledige verlijming van het anker. Na 1-2 boorgaten kan de markering eventueel iets worden verlegd (naar onder of boven), als blijkt dat er toch iets te veel of weinig mortel uit het boorgat komt na inbrenging van het anker, om exact de juiste hoeveelheid mortel per boorgat te injecteren en mortelverlies te voorkomen.